Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
    LUKK
    Legg inn din adresse i søkefeltet...:

      Hva du vil melde ifra om?
      LUKK
      Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

        Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
        :
        LUKK

        Unngå lukt i sommervarmen

        Man snakker ofte om sommerklippen, sommerkroppen – men sommervasken (av avfallsbeholderne dine) er kanskje ikke så populært? Men det er absolutt en god investering.
        Publisert: 23.07.2023

        Det er ingen som setter pris på at avfallsbeholderne begynner å lukte vondt – hverken du eller naboen din. Men sommeren er dessverre høytid for både vond lukt og larver. Å rengjøre avfallsbeholderne dine kan være lurt – særlig matavfall.

        Tips til sommervasken

        Det er ikke egentlig så komplisert å vaske avfallsbeholderne. Bruk en hageslange for å spyle beholderen, eventuelt en bøtte med vann. Vask den gjerne både på ut- og innsiden.

        Vi anbefaler at du bruker en gammel kost for å få rengjort ordentlig oppi beholderen. Hvis du skal helle vannet ut i hagen/gaten igjen, er det fint om du bruker en mild oppvask- eller grønnsåpe. Men hvis dunken er skikkelig skitten og du ønsker å bruke salmiakk for å få den ren, bør du helle vannet ut i en kom for at ikke det skal renne miljøgifter ut i naturen.

        Husk å skylle beholderen godt, og snu den gjerne opp ned for at den skal få tørke.

        Hvordan unngå at matavfallet lukter?

        Varme dager med høy luftfuktighet gjør det vanskeligere å holde beholderne fri for lukt og larver. Men det er noen grep man kan ta, som vil kunne bidra til mindre lukt:

        • Sorter all mat som matavfall. Matavfall som kastes i restavfallet vil bli liggende lenger, noe som kan bidra til mer lukt. Når matavfallet kastes i rett beholder (matavfallsbeholder), bidrar du til at det gjenvinnes.
        • Hold matavfallet så tørt som mulig. La mest mulig veske renne av matavfallet før du kaster det i matavfallsposen, og husk at servietter/tørkepapir med matrester kan kastes i matavfall - det vil hjelpe å holde matavfallet tørt. La gjerne lokket på matavfallsbeholderen din på kjøkkenet stå oppe, slik at fuktigheten kan fordampe. Du kan gjerne legge en avis i bunnen av avfallsbeholderen (ute) da dette tiltrekker seg fuktighet.
        • Ikke overfyll matavfallsposen, men knyt den godt igjen før den kastes slik at den blir tett.
        • Frys eventuelt ned matavfallsposen med fiskeavfall/reker hvis det er lenge til neste tømming. Har du spist fisk eller reker, så pakk inn avfallet i avispapir før det legges i matavfallsposen.
        • Plasser avfallsbeholderne i skyggen.

        Å vaske avfallsbeholderne er kanskje ikke din nye favorittaktivitet i sommer – men kanskje det er noen du kan gjøre det sammen med? Enten som familie eller nabolag?

        Husk at dette bidrar til å holde vond lukt og larver unna – bra for deg, nabolaget og for renovatørene som skal tømme beholderne dine!

        Hvis larvene først har flyttet inn:

        • Legg papir med salmiakk i beholderen – eventuelt kan også sagspon eller liknende legges i beholderen for å trekke til seg fuktighet
        • Vurder å flytte beholderen til et sted med mer skygge (NB! Husk å trille den frem til veien igjen før hentedag)
        • Husk å rengjøre beholderen etter tømming for å få fjernet larvene. Det holder gjerne med kaldt vann og mild såpe, men salmiakk kan også brukes.

         

        Foto: Oda Hveem, LOOP