Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
    LUKK
    Legg inn din adresse i søkefeltet...:

      Hva du vil melde ifra om?
      LUKK
      Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

        Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
        :
        LUKK

        Kildesorter på autopilot

        ”Det er ikke så nøye akkurat nå”, tenker du, og slenger alt i restavfallet. Eller du gjør det helt automatisk, uten å tenke deg om, fordi du følger en gammel vane.

        Vi mennesker velger ofte det som er enkelt og komfortabelt nå, i stedet for det som krever litt ekstra innsats, men gir gevinster i fremtiden. Det er ikke så rart, når hjernen vår fra naturens side er designet for å være mer opptatt av umiddelbare enn langsiktige belønninger. Og det å kildesortere, krever faktisk en liten ekstra innsats her og nå. Selv om det bare er snakk om sekunder.

        De fleste av oss vet hva vi bør kaste i hvilken beholder. Og mange er gode til å kildesortere. Samtidig viser undersøkelser at over halvparten av det innbyggerne i Vestfold kaster i restavfallet, kunne vært sortert. Det er særlig matavfall, plast og papir som litt for ofte havner i restavfallet.

        Det første steget mot å bli god på kildesortering, er å undersøke hvilke vaner du har i dag. Hvor pleier du å kaste matavfall og plastemballasje? Hvis du sjekker innholdet i beholderen for restavfall akkurat nå, hvor mye av det er mat, plast eller papir?

        Ønsker du å bli bedre til å kildesortere? Har du, som de fleste av oss, litt å gå på?

        Nedenfor får du seks tips som kan hjelpe deg å skape gode vaner for kildesortering:

        Vær en person som kildesorterer

        Å fokusere på hvem du ønsker å være, gjør det mer meningsfullt å følge vaner som krever en innsats her og nå. Hver gang du kildesorterer, er du en person som er opptatt av miljøet. En som tar vare på planeten og gjør noe positivt for kommende generasjoner. Kanskje har du barn eller barnebarn som i fremtiden vil takke deg for at du var en god kildesorterer.

        Se på hvert kast i riktig bøtte som en stemme på den miljøbevisste versjonen av deg selv. Den som tar ansvar og gjør det du kan. Den som kildesorterer. Det føles bra å være en sånn person, eller hva?

        Gjør det lettest mulig

        Hvis det er lett å kildesortere, er sjansen større for at den late hjernen vår gidder. Hjelp deg selv ved å finne praktiske løsninger som gjør det lettest mulig.

        • Ha ulike beholdere for ulike typer avfall.
        • Sett beholderne for matavfall og plast lengst frem, og restavfallsbeholderen lengre bak, så blir det mer tungvint å kaste alt i restavfallet.
        • Ha egne bokser til glass og metall, batterier og annet spesialavfall
        • Finn ut hvor du kan sette plast som må renne av seg før du kaster det i beholderen for plastemballasje

        Lag motiverende påminnelser

        Hvis du glemmer hva du skal gjøre, fortsetter du automatisk med gamle vaner.

        Bruk merkelappene så det er lett å se hva du skal kaste hvor. Lag gjerne egne påminnelser som hjelper deg å huske hvorfor det er viktig for deg å kildesortere.  Det kan være en fargerik lapp over søppelbøtta eller et bilde som minner deg på fordelene med kildesortering.

        Slike påminnelser er viktigst i perioder du vil ha ekstra fokus på å kildesortere. Når du har holdt på en stund, og gjør det automatisk, trenger du ikke påminnelsene mer.

        Skap godfølelse med feiringer

        Hjernen din elsker umiddelbare belønninger. Enkelt sagt; Det som føles bra, får vi mer lyst til å gjøre igjen. Positive følelser hver gang du kildesorterer lærer også hjernen at det du gjør skal bli en ny vane. Og det er jo målet; å bli en som kildesorterer på autopilot.

        Gi deg selv en oppmuntrende kommentar hver gang du kaster noe i riktig dunk. "Bra, jeg gjorde det igjen"" eller "Yes, jeg er en som kildesorterer!". Fysiske feiringer fungerer også. Strekk armene i været, knytt neven eller gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen. Eller hva med en liten gledesdans hver gang du går ut med matavfallsposen?

        Det høres kanskje rart ut, men feiringer virker. Uansett er det ingen ulempe å bringe litt ekstra glede inn i hverdagen. Og vi trenger alle å fortelle oss selv oftere hva vi gjør bra. Bonusen er at kildesorteringen blir en arena for å trene på oppmuntrende selvsnakk – det har du glede av i mange situasjoner.

        Gled deg over synlig fremgang

        Synlig fremgang gir motivasjon til å fortsette med gode vaner. Du ser at dette er noe du får til!

        Følg med på søppelbøtta utenfor. Blir det bedre plass i restavfallet? Havner det flere poser i matavfallet? Blir sekken med plast fortere full?

        Du kan gjøre fremgangen enda synligere med et enkelt loggsystem. Sett en strek på et ark for hver pose med restavfall, matavfall og plast. Gled deg over å konstatere at det blir færre streker på den ene, og flere på de andre. Målet er naturligvis ikke å kaste mer – det er fordelingen som teller.

        Sørg for at det er enkelt å logge hva du gjør. Plasser loggskjemaet på søppelbøtta, på kjøleskapet eller ved inngangsdøra. Og husk at du ikke skal logge din kildesortering i evig tid – dette er et verktøy du bruker for å være ekstra bevisst i perioder.

        Gjør det sammen

        Som mennesker er vi opptatt av hva andre mener om det vi gjør. Det kan du bruke til å gi deg selv ekstra motivasjon. Kildesorteringen blir viktigere når du deler målet med andre.

        Fortell partneren eller barna dine at du vil bli bedre til å kildesortere. Da får du noen som heier på deg når du får det til. Og som passer på at du ikke detter tilbake i dårlige restavfallsvaner. La gjerne barna få rollen som "kildesorteringspoliti", der oppdraget er å passe på at alle kildesorterer. Eller lag en utfordring for hele familien – hvor få poser med restavfall klarer dere på en uke?

        Du kan også dele på andre måter, med venner eller på nett. Jo flere som vet at du er opptatt av kildesortering, jo mer motivert blir du for å få det til. Vesar har også en egen Facebook-gruppe hvor du kan være med å engasjere og inspirere andre!

         

        Jeg håper disse tipsene kan hjelpe deg å bygge gode vaner for kildesortering. Du trenger ikke bruke alle samtidig. Velg et du tror kan fungere for deg, og test den ut i praksis. Alle har til felles at de gjør deg mer bevisst, noe som er en forutsetning når vi endrer vaner.

         

         

        _______________________________________________________

        Tekst: Andreas Lycke, sertifisert vanecoach og spesialist i atferdsendring
        Foto: Astrid Waller