Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
  LUKK
  Legg inn din adresse i søkefeltet...:

   Hva du vil melde ifra om?
   LUKK
   Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

    Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
    :
    LUKK

    Avfall eller Farlig avfall – er det så farlig?

    Svaret er ja: Det er viktig at avfall som faller inn under kategorien farlig avfall leveres inn til en miljø- eller gjenvinningsstasjon – slik at vi kan sikre at det håndteres på en forsvarlig måte.
    Publisert: 07.07.2023

    Men hva er egentlig farlig avfall?

    Farlig avfall (tidligere kalt spesialavfall) er avfall som selv i små mengder kan gjøre stor skade fordi det inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Farlig avfall må håndteres forsvarlig slik at ikke disse stoffene kan skade mennesker, dyr eller miljø.

    Kanskje du har pusset opp og skal kvitte deg med maling som ble til overs? Det skal leveres som farlig avfall. Alle malingrester skal sorteres som farlig avfall, enten det er tokomponent, olje- eller vannbasert. Men det skal faktisk også hårspray og neglelakk. Det er ikke alltid like lett å vite på forhånd hva som faktisk er farlig avfall, og det er derfor viktig å se etter faremerker på emballasjen.

    Emballasje i plast som har inneholdt farlig avfall, kan leveres som plast dersom det er drypptørt – altså at du kan holde beholderen på hode, uten at det renner noe ut. Dette gjelder f.eks. malingsspann og rengjøringsmidler.

    Farlig avfall skal være merket med faresymbol, men det er ikke alltid at de er det likevel. Er du i tvil om avfallet ditt inneholder farlig avfall eller ikke, bør du levere det inn til en av våre miljø- eller gjenvinningsstasjoner – for sikkerhets skyld.

    Hvor kan man levere farlig avfall?

    Det er gratis å levere inn farlig avfall – uansett om du leverer det på en miljø- eller gjenvinningsstasjon. Lever farlig avfall i original emballasje, men dersom det er ikke er mulig ber vi deg merke emballasjen godt med hva den inneholder, slik at de som behandler avfallet ikke utsettes for fare og at innholdet blir behandlet på riktig måte.

    Asbest er svært helseskadelig og må pakkes godt inn før det leveres som farlig avfall på en av gjenvinningsstasjonene. Du kan få utlevert spesialsekker til pakking av mindre gjenstander av asbest, kostnadsfritt på gjenvinningsstasjonene. Plastfolie, tape, stropper og evt. paller må du skaffe og bekoste selv. 

    Viktig å være klar over nær du skal levere asbest:

    • Bruk verneutstyr når du behandler produkter med asbest.
    • Pakk asbest i spesialsekker eller tykk plast (0,15 mm eller helst 0,2 mm) og forsegl godt.
    • Lukk sekkene med kraftig tape og plasser dem på en godkjent europall (ikke skadet eller råtten).
    • Høyden på sekkene på pallen skal ikke overstige 30 cm.
    • Bruk stropper for å sikre at sekkene er forsvarlig fastspent til pallen.
    • Sørg for at innholdet er stabilt pakket og at sekkene er tette.
    • Ikke stable pallene oppå hverandre.
    • Ta kontakt med betjening når du ankommer gjenvinningsstasjonen for å levere asbest, slik at de kan hjelpe til med truck.
    • Du får dessverre ikke europallen tilbake etter levering.

    Dersom emballasje og/eller pakking av asbest ikke er gjort i henhold til kravene, kan betjeningen på gjenvinningsstasjonen avvise mottaket.

    Oversikt over miljøstasjonene

    Oversikt over gjenvinningsstasjonene

    Ingen regel uten unntak

    Noen ting som kanskje ville være naturlig å tenke at er farlig avfall, er likevel ikke det – og gjenvinningsstasjonene tar ikke dette imot. Dette gjelder f.eks.:

    Medisiner og legemidler er medisinsk avfall og skal leveres på apotek. Typiske eksempler på dette er medisinrester, sprøytespisser og insulinpenner.

    Våpen skal til destruksjon hos politiet. Ta gjerne kontakt med din nærmeste politistasjon før du leverer inn.

    Ammunisjon, eksplosiver og udetonert fyrverkeri er avfall som utgjør en fare for eksplosjon. Dette skal leveres til butikker, produsenter eller importører som selger samme type eksplosiver (uavhengig av merke). Ta kontakt med leveringsstedet for avtale om levering (eventuelt henting). Dersom du ikke vet hvem du skal kontakte, ta kontakt med politiet på 02800.

    Bruk appen Sortere

    Vi anbefaler å laste ned og bruke appen Sortere når du er usikker på hva som skal hvor. Appen gir deg også nyttige tips til hvordan du får emballasjen tom for rester, og hva du kan gjøre for å beholde lenger og kaste mindre. 

    Appen er gratis.