Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
  LUKK
  Legg inn din adresse i søkefeltet...:

   Hva du vil melde ifra om?
   LUKK
   Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

    Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
    :
    LUKK

    Tekstil

    Alle typer klær, accessoirer og tekstiler fra husholdningen som er rent og tørt kan leveres i tekstilinnsamlingen.

    SLIK GJØR DU: Tørre og rene tekstiler pakkes i poser som lukkes, eller i løst pakkede sekker. Posen eller sekken legges i en tekstilcontainer som står utplassert i ditt nærområde eller på en av våre gjenvinningsstasjoner. Husk å tømme lommer etc. før tekstilene leveres. Det som leveres inn i tekstilcontainere må være tørt, rent og uten lukt.

    Vesar har et samarbeid med UFF, som har tekstilcontainere på gjenvinningsstasjonene våre. Ellers står det tekstilcontainere fra ulike leverandører rundt om i ditt nærmiljø. De ulike aktørene som tar imot tekstiler har i dag noe forskjellig informasjon om hva de tar imot. Det jobbes med løsninger for dette, og fra 2025 stilles det krav til at kommuner og renovasjonsselskaper har en egen løsning for tekstilavfall (ødelagte tekstiler).

    UFF tar i mot klær, sko, accessoirer og lettere husholdningstekstiler – så lenge de er hele, rene og tørre.

    Ja takk 

    • Sko
    • Klær
    • Duker
    • Håndklær
    • Gardiner
    • Puter
    • Sengetøy
    • Myke leker

    Mangler plagget en knapp, eller har en misfarging kan det likevel leveres i tekstilinnsamlingen, saml de gjerne i en egen pose som du merker med ødelagte tekstiler.

    Nei takk

    • Våte og/eller skitne tekstiler
    • Hullete og/eller slitt undertøy
    • Utslitte sko

    Våte tekstiler, skitne tekstiler, sko som ikke er gode nok for gjenbruk. Hullete og slitt undertøy, som truser, underbukser og sokker. Dette kastes i restavfallet.

     

    Klær, sko eller accessoirer du ikke bruker lenger, kan gis bort til andre som trenger det via f.eks. UFF, Fretex, Røde Kors, Kirkens Bymisjon Miljø eller NLM Gjenbruk - eller du kan selge/gi bort på f.eks. Finn, Tise eller andre bruktmarkeder/klesbyttedager. 

    Ødelagte tekstiler:

    Mange er usikre på hva de skal gjøre med ødelagte tekstiler, og informasjonen kan variere mellom de ulike aktørene. Vurderingen av hva som er ødelagte tekstiler som ikke er egnet for gjenbruk og/eller gjenvinning kan være krevende. Over halvparten av tekstilene som kastes i restavfallet kunne vært levert inn i tekstilinnsamlingsordningen. Ved å kaste ødelagte tekstiler i restavfallet går disse til forbrenning som gir klimagassutslipp, og i tillegg mister vi muligheten til å bruke tekstilene videre. Derfor leveres ødelagte tekstiler fortsatt som tekstiler, frem til egen ordning for ødelagte tekstiler er på plass.

    Dette skjer med tekstilene som samles inn:

    Tekstilene som leveres inn gjennomgår en grundig sortering, hvor det sorteres etter kvalitet. Det meste kan brukes om igjen, enten her i landet eller i utlandet. Noe blir reparert eller redesignet dersom det ikke kan brukes som det er. Det som ikke kan brukes videre på nytt blir materialgjenvunnet til nye tekstilprodukter eller går til energigjenvinning dersom det ikke kan materialgjenvinnes.