Hva med en alternativ julekalender denne julen?
Førjuls- og adventstiden er en koselig tid som mange ser frem til. Julekalendere er ofte en del av dette, og er blitt en tradisjon i de fleste familier.
Fra gammelt av fikk man kun gaver på julaften, og adventstiden var derfor preget av glede og forventning frem mot selve julekvelden. I nyere tid er det mange som lager pakkekalendere til barna, og dette krever mye planlegging og blir ofte dyrt. Ikke minst bidrar dette til økt forbruk, og at man kanskje kjøper ting man ikke trenger for å få gaveantallet til å gå opp. Til slutt vil dette også bidra til mer avfall.
Kalenderforslagene nedenfor er tips til hvordan man kan ta adventstiden tilbake. Ofte er det ikke så mye som skal til for at man sammen lager nye tradisjoner, og det å gjøre hyggelige ting sammen er ikke alltid like enkelt i en hektisk hverdag. Det mest verdifulle vi kan gi til de vi er glad i, er tid sammen. De alternative kalenderne er i tillegg bra både for miljøet og for lommeboken, og det blir mindre avfall. Så hva med å prøve en annerledes kalender i år?
1. Aktivitetskalender for småbarnsfamilien
Sortere har laget en fiks ferdig julekalender skreddersydd til småbarnsfamilier. Last ned kalenderen og skriv den ut. Sett sammen ulike aktiviteter og datoer som passer for dere, og nyt en hyggelig adventstid sammen med barna.
Last ned aktivitetskalenderen som PDF
2. Sett sammen brikkene
Finn frem et puslespill med mer enn 24 brikker (gjerne 48 eller flere), og pakk inn ønsket antall brikker per dag. Det er morsomt å se et puslespill bli til for hver dag frem mot jul.
Tips! Spør en venn om du kan få låne et puslespill, eller kanskje du kan kjøpe et brukt?
3. Magisk nedtelling
Det finnes mange bøker som er delt inn i 24 kapitler - nettopp for at man kan lese et kapittel hver dag frem til jul. Julekalenderbøker for hele familien gir en magisk nedtelling til jul.
Snøsøsteren | Julemysteriet | Jula er her! | Seldas julekalender | Glasskongen | Blåfjell | Matjas julemysterier | Grinebusten | Bjørnis gleder seg til jul | God jul, Lille Løk | Trolleliv
Tips! Julekalenderbøker kan du låne på biblioteket, av noen du kjenner eller kjøpe brukt!
4. Kommer rampenissen på besøk?
Det er skikkelig stas for barna å få en ekstra humørspreder i hus! Finn frem en rampenisse som kan gjøre ulike rampestreker i adventstiden.
Rampenissen må ikke nødvendigvis se ut som en alv - det er ikke nødvendig å kjøpe en egen rampenisse eller utstyr til denne. Man kan gjerne bruke en bamse eller en annen lekefigur. Her er det kun fantasien som setter grenser!
Tips! Finn på egne rampestreker, bruk Rampenissens egen bok eller ta en titt på VGs Rampenisse-generator
5. Leseløvens favoritt
Hva med å lese en ny bok hver dag frem til jul? Pakk inn 24 bøker og la hver dag bli en anledning for høytlesning.
Tips! Lån bøker på biblioteket, eller av venner og bekjente. Det er også mange som selger bokpakker på Finn og Bookis.
6. Fuglekalender
Lag papirfugler og la en og en fugl fly fra en snor til f.eks. en gren frem mot jul.
Slik lager du denne:
- Klipp ut 48 fugler i papp eller litt tykt papir
- Lim to og to fugler sammen med en klesklype mellom
- Pynt dem gjerne med øyne el.
Tips! Lag små lapper med aktiviteter som festes til noen av fuglene. F.eks. "i dag skal vi ha julekino i stuen" el. Se aktivitetskalenderen øverst i artikkelen for flere tips!