Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
  LUKK
  Legg inn din adresse i søkefeltet...:

   Hva du vil melde ifra om?
   LUKK
   Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

    Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
    :
    LUKK

    Kildesortering i julen

    I julen koser vi oss gjerne litt ekstra, både med god mat og gaver under juletreet. Dette blir det gjerne litt ekstra avfall av.
    Publisert: 22.12.2023

    Når julefreden senker seg og familien samles til julefeiring, så kan det være lurt å planlegge litt ekstra på forhånd – slik at man er godt forberedt når gavene pakkes opp.

    Du kan tilrettelegge ved å gjøre klar egne sekker eller esker for plastemballasje, papir, restavfall og annet avfall før gavene åpnes. Da får du sortert underveis når gavene åpnes. Dette gjør det også enklere når du skal rydde avfallet videre til beholderne som står ute. Ha f.eks. en som er ansvarlig for sorteringen, og involver gjerne barna underveis. De er ofte gode til å vite hva som skal sorteres hvor.

    Glanset gavepapir skal i restavfallet

    Gavepapiret kommer i mange farger og kvaliteter, og dermed må vi også være bevisste på hvor vi skal kaste det. Glanset gavepapir, med mye farger skal kastes i restavfall. Dette er ikke egnet for gjenvinning. Gråpapir og avispapir, og det som kan betegnes som naturpapir skal derimot kildesorteres som papir. Gavebåndene skal i restavfallet.

    Har du bestilt julegavene på nett, følger det gjerne med litt ekstra emballasje. Både pappesker, bobleplast og isopor. Pappeskene sorteres som papp og papir, bobleplast og «pølser» av plast fylt med luft sorteres som plastemballasje. Det samme gjelder skumfolie, de hvite tynne «arkene» som typisk brukes rundt knuselige varer. EPS (isopor) samles opp, og leveres på gjenvinningsstasjonen.

    Sortering av batterier og elektriske produkter

    Alle batterier skal leveres inn, enten til butikker som selger samme type batterier eller til en gjenvinningsstasjon. Batterier som kastes i restavfallet utgjør en brannrisiko, både i avfallsbeholderen, under transport og på gjenvinningsanlegget. Et tips er å samle brukte batterier i et syltetøyglass, og levere de inn regelmessig som for eksempel når du panter flasker. Husk å teipe polene på batteriene.

    Andre produkter som går på strøm eller batteri leveres til en butikk som selger lignende produkter, eller til en gjenvinningsstasjon.

    Lurer du på hva som skal hvor?

    Vestfoldingene er i landstoppen når det gjelder kildesortering. Likevel er det fremdeles en del som ender i restavfallet som skulle vært sortert ut. Nå som det er jul blir det gjerne litt ekstra avfall, deriblant matavfall. Å planlegge innkjøpene og lage restemat er et godt tips, slik at minst mulig må kastes. Ribbefett og annet fett skal i matavfallet, bruk gjerne tørkepapir til å tørke ut av panner og stekebrett. Da kan både fettet og tørkepapiret gå i matavfallet.

    I julen blir det kanskje også avfall fra noen produkter som du normalt ikke bruker eller kaster så ofte. Da kan du bruke nettsiden sortere.no, eller appen med samme navn, og søke opp produktet det gjelder. På denne måten sikrer du at det du skal kvitte deg med sorteres rett, og at ressursene i avfallet kan utnyttes på best mulig måte.

     

    Husk at avfallet blir hentet til andre dager enn vanlig nå i jula, og du kan være berørt selv om hentedagen din ikke faller på en rød dag. De som normalt har hentedag mandag, første juledag, vil få avfallet hentet enten fredag 22. eller lørdag 23. desember. Klikk her for mer informasjon om endrede hentedager.