Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
    LUKK
    Legg inn din adresse i søkefeltet...:

      Hva du vil melde ifra om?
      LUKK
      Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

        Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
        :
        LUKK

        Kun glassemballasje!

        Ved Sirkels anlegg i Fredrikstad gjenvinnes glass- og metallemballasje. Dit kommer 100 000 tonn vinflasker, syltetøyglass og hermetikkbokser hvert år, fra hele landet. Dessverre kommer det også en del annet glass, som peisglass, kjøkkenglass, vindusglass o.l. som skaper store problemer.
        Publisert: 01.02.2022

        Glass er vel glass?
        Sirkels anlegg skal forvandle brukt glass- og metallemballasje til nye råvarer som skal brukes i produksjon av nye produkter, blant annet nye vinflasker og syltetøyglass. Glasset som kommer inn sorteres etter farge og størrelse, og så mye som mulig av forurensningene fjernes.

        For å kunne produsere ny glassemballasje av resirkulert glass må det resirkulerte glasset ha en veldig høy kvalitet. Ulike typer glass har ulike egenskaper og smeltetemperaturer, og nettopp derfor er det kritisk når det blir levert peisglass o.l. sammen med emballasjeglass.

        Peisglass har en betydelig høyere smeltetemperatur enn emballasjeglass, det er derfor veldig viktig at peisglass ikke blir med på lasset til Sirkels anlegg. Peisglass ødelegger ikke bare kvaliteten på glassemballasjen. Denne typen glass kan også skape farlige situasjoner for de ansatte i glassverkene ved at peisglasset oppfører seg annerledes pga den høye smeltetemperaturen. Anlegget har maskiner som tar ut denne typen glass, men i enkelte perioder får de inn så store mengder at maskinene ikke klarer å sortere tilstrekkelig

        Alle lass med resirkulert glass sjekkes nøye av glassverkene før de blir godkjent. Det skal bare noen få biter med peisglass til for at et helt lass på flere tusen tonn med glassemballasje blir avvist av glassverkene.

        Glassverket har dessverre opplevd at kun noen få biter med peisglass har ødelagt for mange tusen tonn med ferdig sortert emballasjeglass. De sender derfor en klar oppfordring om å unngå å sende peisglasset sammen med glassemballasjen, på den måten kan vi sammen få til enda bedre gjenvinning av glassemballasje.

        Hva gjør jeg med peisglasset eller annet glass som ikke er emballasjeglass?
        Hvis du er så uheldig at glasset i peisovnen sprekker eller kjøkkenglasset knuser så er restavfallet løsningen. Pakk glasset inn i avispapir så ingen skader seg, og legg det i restavfallet.