Det skumleste med Halloween er matsvinnet!
Unødvendig matsvinn
I løpet av oktober vil nordmenn kjøpe inn mer enn 1000 tonn gresskar. Det som en gang var et nisjeprodukt, har blitt en favoritt og et must til Halloween. Men når vi skjærer ut lyktene, kaster mer enn halvparten av oss gresskarkjøttet rett i matavfallet – noe som betyr at store mengder mat går til spille.
Kine Moen Leikvoll jobber ved Den Magiske Fabrikken og forteller om store mengder gresskar som ble levert i dagene etter Halloween i fjor.
- Vi kan tydelig se at vi nærmer oss Halloween, sier Kine mens hun ser ned i matavfallsmottaket. Allerede er det masse oransje gresskarkjøtt som leveres inn, og hun vet at om noen dager kommer lyktene laget av gresskarskallet. Hun syns det er synd å se den mengden matsvinn som oppstår rundt Halloween og oppforderer folk til å bruke mer av innmaten i gresskaret.
Gresskaret er undervurdert
- Jeg er blitt hodestups forelsket i gresskaret, sier Mona Ek. Hun jobber ved Geitmyra Matkultursenter i Tønsberg og mener folk må på øyene opp for gresskaret som næringskilde, ikke bare pynt.
Hun peker på alle mulighetene som finnes: – Du kan bake det, koke det, sylte det og lage pumpkin spice latte. Eller hvorfor ikke prøve syltetøy eller chutney til indiske retter? Gresskar passer også i bakst – enten i kaker eller brød – og brødet smaker fantastisk sammen med en kraftig gresskarsuppe. Mona håper flere vil bruke innmaten fra gresskarene i år, slik at færre kaster verdifulle matressurser.
Et skattekammer av smak og næring
Gresskarkjøtt og frø er fylt med smak og næring. Kjøttet kan brukes i supper, puréer og kaker – kanskje en varmende gresskarsuppe eller en klassisk gresskarpai? Frøene kan ristes med litt olje og salt og blir en herlig snacks som passer til filmkvelden. Med vitaminer som A og C gir gresskar et skikkelig næringsløft på høsten.
Neste gang du skjærer ut en gresskarlykt, tenk på hvordan du kan bruke mest mulig av innmaten. I stedet for å la alt gå til spille, kan du bidra til å redusere matsvinnet. Ved å bruke hele gresskaret blir feiringen ikke bare morsom, men også bærekraftig.
Del opp gresskaret før du kaster det
Når Halloween er over, og gresskaret har utspilt sin rolle, kan det kastes i matavfallet. Men vær oppmerksom: store, hele gresskar kan faktisk skape problemer i avfallsmottaket, særlig hvis de har frosset.
- Del gjerne gresskaret i to eller flere biter før du kaster det, slik at vi unngår unødvendige stopp og reparasjoner i anlegget, råder Kine.
La oss nyte Halloween med god samvittighet – og med masse smakfulle gresskarretter!
Foto: Pia Sundnes, Geitmyra