Ombruk for store og små
Det var stor aktivitet på juleverkstedet hvor man kunne lage både kort og pynt av gjenbruksmaterialer. Blant annet ble en bok med Munchs malerier brukt til å lage en juletrelenke, og mange av våre utgåtte hentekalendere ble til både julekort og origami.
- Barna er opptatt av kloden vår og hvordan vi best mulig kan ta vare på den, forteller klimarådgiver i Tønsberg kommune Kristine Molkersrød. Hun opplevde stort engasjement blant barna på juleverkstedet, og fin småprat underveis. Barna syns selvfølgelig det var veldig gøy å lage julekort og julepynt, men de hadde også mange tanker om miljøet og hvor viktig det er å ta vare på tingene våre, forteller hun.
«Brukt» nytt
Ombruk handler om å ta vare på noe som har vært i bruk tidligere, ved å bruke det om igjen, i stedet for å kaste og kjøpe nytt.
Flere av barna som besøkte biblioteket denne dagen hadde med seg leker, bamser eller spill de ikke brukte selv lenger, og fikk byttet dette mot leker andre hadde tatt med seg. Lekebytte var veldig populært, og for barna hadde det liten betydning at lekene allerede var brukt. – Denne er jo like høy som meg, sa Ludvik med et stort smil da han gikk stolt avgårde med sin nye heisekran. Kranen er ikke ny, den har vært hyppig brukt i tre år allerede, men for Ludvik var den ny og lørdagens største høydepunkt. Det er ombruk på sitt beste, og viser at man ikke alltid trenger å handle nye leker for at barna skal få glede av det.
Ny eier = forlenget levetid
Også voksne kunne få seg en liten øyeåpner, og samtidig muligheten til å få med seg noe hjem. Femten gjenstander som hadde blitt reddet fra å ende som avfall på gjenvinningsstasjonene på Rygg og Lofterød ble stilt ut for å illustrere hvordan vi kaster også brukbare ting som andre kan ha glede av. Utstillingen besto av uåpnede esker med glass, blomsterpotter og lysestaker uten bruksmerker, sparkesykkel, en antikk kjelke og masse bøker som så nesten nye ut. Og ikke minst en gammel telefon fra 1920-tallet som brakte frem høy grad av nostalgi.
Både glass, blomsterpotter, lysestaker, kjelken og telefonen fra 1920-tallet fikk nye eiere etter loddtrekning blant de besøkende. Mange hadde lyst på den rosa sparkesykkelen, og ventet spent på loddtrekningen. Den nye lykkelige eieren av sparkesykkelen, som egentlig skulle endt opp til gjenvinning, ble Ines på tre år. Nå er sparkesykkelen tilbake i bruk – til store glede både for Ines og miljøet.
Miljøvennlig nedtelling til jul
Mens barna var på juleverksted eller lekebytte, kunne de voksne la seg inspirere av ulike julekalendere som alle teller ned til jul uten å belaste hverken miljøet eller lommeboken i særlig grad.
Favoritten var helt klart aktivitetskalenderen utviklet av LOOP: En fiks ferdig julekalender skreddersydd til småbarnsfamilier. Denne kalenderen er helt fri for småting og er heller fylt med hyggelige førjulsaktiviteter for barna. Bra for deg, bra for miljøet og skikkelig koselig for barna! Har du lyst til å prøve den hjemme hos deg i år? Klikk her for å laste ned julekalenderen som PDF og tilpass den til ditt hjem og din familie.
Ombruksuka er altså i gang og det skjer flere spennende ting i løpet av uken her i Vestfold. Klikk her for å se programmet over Ombruksuka 2023.
Husk at det å ta vare på det du har eller å bruke noe om igjen, - er helt klart det beste for miljøet.
Arrangør: Tønsberg kommune, Færder kommune og Vesar, i samarbeid med Tønsberg og Færder Bibliotek.