Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
  LUKK
  Legg inn din adresse i søkefeltet...:

   Hva du vil melde ifra om?
   LUKK
   Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

    Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
    :
    LUKK

    Gratulerer!

    I 10 år har familien Sørholt i Sandefjord iherdig merket hver drikkekartong med navn og nummer før de har kildesortert dem – nå vant de endelig i Returkartonglotteriet!
    Publisert: 11.12.2023

    - Det går an å vinne, ler Vivi. Hun forteller at de bytter på hvem i huset som skal få sette navnet sitt på drikkekartongen. – Det er jo gratis lodd, så her kan alle bli med!

    En gledelig overraskelse

    Hele familien var preget av forkjølelse og var hjemme fra jobb og barnehage, da Vivi fikk den gledelige telefonen fra Vesar om at hun hadde vunnet i Returkartonglotteriet. Hun hadde knapt stemme da hun svarte på telefonen, men lo og klarte å stotre frem at det var bursdagen hennes og at dette var en gledelig overraskelse:

    – Det var jo gøy at det skjedde på bursdagen min. Det er ikke så ofte man får sånne telefoner, og det ble ekstra godt tatt imot når vi alle lå syke hjemme. Stemningen ble fort litt bedre, konstaterer Vivi og plasserer diplomet med siden av pepperkakehuset på kjøkkenbenken.

    Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Alle som vil kan delta. Alt du må gjøre er å skrive navn og nummer på drikkekartongen og kildesortere den. Les mer om Returkartonglotteriet.

    Et år med gratis melk og juice

    – Vi ser på denne premien som et års gratis forbruk av melk og juice, smiler Vivi. Det går mye av det her hjemme, og hver kartong blir jo et nytt lodd!

    Familien har pyntet huset klart til jul, og innrømmer at pengene også kommer godt med når de skal snart skal dra på førjulstur til Liseberg for å hilse på julenissen.

    Bra for miljøet!

    - Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

    Alle drikkekartonger som leveres i Returkartonglotteriet blir materialgjenvunnet og omgjort til nytt fiber. – Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong, sier Moen.

    Det er jo så lett!

    Tidligere var det slik at man samlet drikkekartong i til en kubbe, før man skrev navn og nummer på den. Men det er ikke lenger nødvendig, man kan velge selv om man ønsker å sortere enkeltkartonger eller samle i kubbe.

    Etter at Vivi og familien vant i Returkartonglotteriet er det mange venner og kolleger som også har begynt å skrive navn og nummer på drikkekartongene sine. – Det virker som mange ikke er klar over hvor lett det er å være med i lotteriet, sier Vivi og innser at jo flere hun forteller om det, jo dårligere blir familiens odds. Nå ler hun godt, – jaja, det blir jo vanskeligere å vinne hvis flere er med, men det er bra at flere blir bevisste på bretting og sortering av drikkekartong da!