Legg inn din adresse i søkefeltet, og finn ut når de ulike avfallstypene hentes hos deg:
    LUKK
    Legg inn din adresse i søkefeltet...:

      Hva du vil melde ifra om?
      LUKK
      Jeg vil gjerne motta SMS om når avfallet hentes hos meg.

        Tekstmeldingen sendes ut dagen før din hentedag.
        :
        LUKK

        4 tips til en grønnere jul

        Jula er den tiden på året der mange ofte unner seg litt ekstra. Et økt forbruk og innkjøp av mat, ting og klær er for mange veldig vanlig. Det er derfor viktig å ikke glemme de grønne vanene i førjulstiden eller i julefeiringen.
        Publisert: 01.12.2020

        Med økt forbruk og innkjøp følger gjerne mer avfall. Kanskje spesielt emballasje av papp og plast, og matavfall. Vi har derfor samlet sammen noen tips til hvordan du kan bidra til en grønnere og mer miljøvennlig julefeiring for deg og de rundt deg.

        1) Aktivitetskalender
        Mangler du 1, 10 eller 24 gaver til julekalenderen? Husk at det finnes mange gode alternativer til gavekalenderen som gir både førjulskos og mindre avfall. Med en aktivitetskalender kan man ha aktiviteter som man gjør sammen.

        Enkle og koselige aktiviteter som å lage snømann, drikke kakao med krem på lommelykttur, lage pepperkaker og drikke gløgg, eller andre type aktiviteter som juleteater, julekonsert eller et besøk på et julemarked, er alle aktiviteter som gir minner og julestemning for store og små. Husk at det også i år er en spesiell situasjon, og at aktivitetene bør utføres i tråd med retningslinjer for smittevern.

        2) Spis rester til frokost, lunsj eller middag
        Glem ikke å spise opp maten din i jula. Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen – og det skal vi. Men da blir det ekstra viktig å ta vare på restene, og bruke dem opp i andre retter hvis vi går lei av tradisjonell julemat. Julemiddag smaker vel så godt både som julefrokost, julelunsj og julemiddag senere i jula også.

        Mat som ikke spises skal kastes i matavfallet. Dette blir gjenvunnet til klimavennlig biogass og verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat. En buss (som kjører på biogass) kan kjøre en km på 2,5 kg matavfall.
        Og husk at fett fra matlagingen også sorteres som matavfall. Fettet stivner når det er kaldt, og kan enkelt skrapes ned i matavfallet. Bruk gjerne tørkepapir til å tørke panner og gryter før du skal vaske de rene. Tørkepapir med matfett på kastes i matavfallet.

        3) Tenkt deg om før du kjøpe nye juleklær
        Det er ikke nødvendig å kjøpe nye antrekk bare for å ha noe nytt til jul. Ta heller fram en gammel favoritt fra skapet, eller hør om noen venner har lyst til å bytte noen plagg med deg. Det er både bra for miljøet og lommeboken.

        Det finnes også en rekke gi bort – kjøpe – selge – grupper på sosiale medier, nettsider som finn.no eller apper som tise hvor folk kjøper og selger eller gir bort brukte klær. Å handle brukte klær er en mer miljøvennlig måte å fornye garderoben på.

        4) Legg til rette for god kildesortering på julaften
        Noe avfall blir det alltid, selv om man er flink til å bruke rester og finne alternative gaver. Så husk å sortere når du først skal kaste noe. Gjør derfor klart for sortering av plastemballasje, papir, restavfall og glass- og metallemballasje før gavene åpnes. Da får du sortert mens du åpner pakkene og unngår samtidig at det blir mye rot.

        Husk at glanset gavepapir og gavebånd skal sorteres som restavfallet. Gavepapir i naturmaterialer sorteres som papir.

        I Vestfold er vi gode til å kildesortere avfallet. Vestfoldingene er faktisk blant de best i landet til å kildesortere. Når vi kildesorterer bidrar vi til å holder ressursene i kretsløp. Avfallet kan bli til noe nytt. Det er bra for miljøet og naturen rundt oss.