Bedre trafikksikkerhet ved avfallsinnsamling
Du vil bli kontaktet om din eiendom er berørt
Arbeidet vil pågå i en kommune og et område av gangen. Selv om flesteparten av eiendommene i kommunene ikke berøres av dette arbeidet, vil det i enkelte områder være flere veier og beholderplasseringer som det må gjøres noe med.
Vi tar kontakt med deg som har eiendom hvor det må gjøres endringer eller utbedringer. Hvilke tiltak som kreves vil variere, men i enkelte områder kan det være nødvendig å gjøre noe med flere veier og plassering av beholdere.
Vi sender da ut et brev med beskrivelse av hva som må gjøres, hvorfor og hvordan prosessen vil være videre.
Eksempler på tilfeller hvor det må gjøres endringer:
- steder med manglende eller for liten snuplass
- steder hvor det er lang avstander mellom beholderens plassering og veien
- veier med redusert og vanskelig fremkommelighet
- veier hvor det er parkerte biler o.l. som bidrar til redusert fremkommelighet
Et viktig mål er å redusere ryggeavstander og andre situasjonen som påvirker trafikksikkerhet for både innbyggere og sjåfører.
Hva slags endringer må gjøres?
For å bedre trafikksikkerheten ved avfallsinnsamlingen er det flere tiltak som kan være aktuelle, avhengig av situasjonen ved den enkelte eiendom eller gate. Dette kan for eksempel være
- ny plassering av avfallsbeholdere
- at beholdere må trilles frem til hentedag
- etablering av fellesløsninger/deling av avfallsbeholdere
- utbedring eller etablering av snuplasser
- beskjæring av beplantning og hekker
Retningslinjer for plassering av avfallsbeholdere:
Det er du som huseier som er ansvarlig for plasseringen av avfallsbeholderne dine, og at denne er i tråd med forskrift og retningslinjer for plassering. Dette innebærer blant annet:
- plasseringen av beholderne må være på et plant og fast underlag på bakkenivå, med tilstrekkelig areal for håndtering av beholderne.
- beholderne skal plasseres maks. 15 meter fra veien renovasjonsbilen stopper.
- beholderne skal være lett tilgjengelig for renovatøren.
- beholderne skal kunne trilles fritt frem til renovasjonsbilen uten trapper eller andre hindringer.
- veien renovasjonsbilen kjører på skal ha en veibredde på minimum 3 meter, fri høyde på minimum 4 meter og tåle et akseltrykk på 8 tonn.
Retningslinjene er basert på renovasjonsforskriften i din kommune, spesielt § 9 «Plassering av oppsamlingsenheter og krav til veistandard» og § 12 «Abonnentens plikter».
Om prosjektet:
Vesar jobber tett med kommunene Færder, Horten, Holmestrand og Tønsberg, samt Norsk Gjenvinning Renovasjon, for å bedre trafikksikkerheten ved avfallsinnsamlingen. Innsamlingsruter kartlegge, og det gjøres risikovurderinger.
Ulike tiltak og endringer vurderes, og målet er blant annet å redusere ryggeavstander og andre situasjoner som kan påvirke trafikksikkerheten for både innbyggere og sjåfører. Dette er en del av det kontinuerlige arbeidet med fokus på trafikksikkerhet når avfallet samles inn hos innbygger, i tillegg til andre løpende sikkerhetstiltak som gjøres hver eneste dag når avfallet samles inn.